Geschiedenis

 

Hoe het kwam……………

Toen in 1914 een wereldoorlog in Europa uitbarstte, startte ergens in Nederland (dat in die 1e wereldoorlog niet betrokken was) een toneelgroep. Het was een klein dorp waarvan de naam groot is. Maar niet alleen die naam, ook haar daden bennen groot. Vanuit een zangvereniging en later vanuit de fanfare speelde men op een provisorisch podium van enkele eierkisten toneel.

Geleidelijk werd het peil omhoog gestuwd. Het eerste grote spel “Het Hoogste Goed”, werd in 1925 opgevoerd voor een bomvolle zaal. Waren het aanvankelijk alleen mannen en jongens die op het podium mochten verschijnen (moeder en dochter “hoorden thuis” bij de wastobbe en fornuis) later verscheen de America(anse) vrouw ook ten tonele alhoewel botsingen met de pastoor er aan vooraf gingen, maar uit die botsingen kwamen kwalitatieve toneelspeelsters te voorschijn. Vaak was zo’n avond toen een drietrapsraket: zang – muziek - toneel.

Guy & Anita

 

Guy & Anital | De Waan van de Maan

 

Vaak was het lachen, gieren, brullen en ging men als een gezonder mens huiswaarts. Meister Rongen was de onvergetelijke regisseur van onvergetelijke stukken. Na de 2e wereldoorlog werd er zelfs in de openlucht gespeeld. Vanaf de zestiger jaren werd het regisseursstokje overgenomen door een tweede onvergetelijke Americaan, Jac v.d. Sterren.

De Vrije Spelers groeide uit tot een gerenommeerd toneelgezelschap dat vele triomfen vierde, vooral 
de grote producties staan in het geheugen gegrift van menig toneelminnend liefhebber. Niet onterecht werden deze stukken dan ook vaak beloond met diverse onderscheidingen en prijzen. Bij het 75-jarig jubileum werden ze zelfs door onze koningin benoemd tot Koninklijke Toneel-vereniging De Vrije Spelers. Op dit moment is de vereniging met ruim dertig leden een vertrouwd stukje, bruisend volkscultuur in America. Een vereniging, die met grote ijver, bruisende energie en volle kracht op weg is naar zijn honderd jarig bestaan. En zo is het gekomen; zei Wim Sonneveld….