Cultuurprijs voor De Vrije Spelers

Tijdens het OP-festival heeft toneelvereniging De Vrije Spelers uit America de Cultuurprijs Horst aan de Maas ontvangen uit handen van wethouder Ger van Rensch en Judith van Pijnenburg van Rabobank Horst Venray.

Het OP-festival is jaarlijks de aftrap van het culturele seizoen in Horst aan de Maas. Op de twee podia waren optredens te zien van verschillende groepen, individuen en verenigingen. Dit jaar werd voor de vierde keer de Cultuurprijs overhandigd, ditmaal aan toneelvereniging De Vrije Spelers. Zij ontving het 'Hart voor Cultuur', een schilderij gemaakt door Jack Poels.  

De jury bestond uit Jos Schatorjé van het Limburgs Museum, Tren van Enckevort van Rowwen Hèze, wethouder Ger van Rensch en theaterprogrammeur Fred Houben. Uit het juryrapport: "In de loop der jaren zijn de Vrije Spelers uitgegroeid tot een gerenommeerd gezelschap dat vele triomfen vierde. Vooral grote producties kunnen steevast rekenen op een groot publiek. Deze producties worden dan ook vaak beloond met diverse onderscheidingen en toneelprijzen. Naast reguliere toneelvoorstellingen of grotere producties op locatie durven de Vrije Spelers ook andere wegen in te slaan en bijzondere samenwerkingsverbanden aan te gaan. Een goed voorbeeld hiervan is de voorstelling Bos op je pad, in samenwerking met Staatsbosbeheer en de acteurs en actrices van Theater Kleinkunst.De jury is van mening dat de Vrije Spelers na ruim 100 jaar bij de tijd blijven en hiermee een bijzondere en inspirerende rol vervullen binnen cultureel Horst aan de Maas."

Eerdere winnaars zijn Jan Duijf van Cambrinus Concerten, de Horster band Afterpartees en filmmaker Marijn Poels. Met het uitreiken van de prijs vraagt de jury brede aandacht voor mensen of gezelschappen die op een inspirerende manier met cultuur bezig zijn.